Postita vastus 
 
Teema reiting:
  • 0 Häält - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tapamajas puhanud sigade liha on parem
Autor Sõnum
Celtic
ja sina pead kandma maailma

Postitusi: 5,897
Liitunud: May 2004
22-09-2009 09:15
Postitus: #1
Tapamajas puhanud sigade liha on parem
Liha- ja lihatoodete tarbimine kasvab pidevalt. Tarbijad omistavad liha kulinaarsetele omadustele üha suuremat tähelepanu, sellega tuleb arvestada ka lihatootjatel ja -töötlejatel.

Ajakiri Tõuloomakasvatus kirjutab sellest, kuidas mõjutab tapaeelne stress sealiha kvaliteeti.

Eesti Tõusigade Aretusühistu ja Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja -hügieeni osakonna koostööna valmis hiljuti uurimus, mis käsitleb sigade lühiajalise stressi tulemusel tekkinud ebakvaliteetse liha tekkepõhjusi, lähtudes sigade käitlemisest ja uimastamisest enne tapmist.

Kolmes lihatööstuses viidi läbi katse, mille eesmärgiks oli välja selgitada, kuidas mõjutavad sealiha kvaliteeti sigade erinevad uimastamismeetodid, transpordi kaugus ja puhkeaeg, ning hinnata erinevatest farmidest pärinevate tapasigade rümpade kvaliteeti.

Sealiha kvaliteet sõltub nii geneetilistest teguritest, loomakasvatuslike võtete rakendamisest, lihatööstuses toimuvatest tegevustest kui lihas toimuvatest biokeemilistest protsessidest.

Lihatööstuses toimivad tegurid põhjustavad sigadele stressi, mis mõjutab liha kvaliteeti. Lühiajaline stress võib põhjustada kahvatu, pehme ja vesise liha tekke ning pikka aega vältav stress tumeda, tiheda ja kuiva liha esinemist.

Uuritavaid sigu uimastati elektriliselt kahes lihatööstuses ja neljas tapapunktis, gaasiga ühes lihatööstuses. Kokku hinnati gaasuimastamisel 1523 ja elekteruimastamisel 1156 searümba kvaliteeti.

Uuringu tulemused näitavad, et sigade gaasiga uimastamine tagab võrreldes elektriga uimastamisega kõrgema sealiha kvaliteedi. Oluline on sigade tapaeelsest puhkeajast kinnipidamine. Optimaalseks peetakse kuni kolmetunnist puhkeaega.

Tõdeti, et stressiliha esinemise tekkepõhjuste väljaselgitamine ja eemaldamine vajab täiendavat uurimist, tootjatel ja töötlejatel tuleb selle nimel tihedamat koostööd teha.

Loe täpsemalt: http://www.estpig.ee/artiklid/poldvere07.pdf

Kõrgeim äratundmine on teada saamine, et tegelikkuses olid pidevalt selle kõrgeima äratundmise sees.
Iga hetk ja iga kogemus, mis sa saavutad on ideaalne, täiuslik, kordumatu
Leia selle kasutaja kõik postitused Tsiteeri seda postitust oma vastuses
Tom
Veteran

Postitusi: 1,873
Liitunud: Jul 2005
22-09-2009 10:35
Postitus: #2
 
Seoses lihaga tuleb üks teine aktsioon-uudis meelde: http://www.suvetuurid.ee/taimedenimel/Ta...Nimel.html
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=347025

Anna teada: paravihje@gmail.com
Leia selle kasutaja kõik postitused Tsiteeri seda postitust oma vastuses
Postita vastus 


Vali alamfoorum:


Kasutaja(d) vaatamas seda teemat: 1 külalist

gro.bew-arap[tä]bew-arap | Para-web | Tagasi üles | Tagasi sisu juurde | Mobile Version | RSS voog