Lapselik vaimustus on väga tervitatav nähtus sest tänapäeval kipuvad inimesed zombielikult tuimad olema....Tänud Müstik!
Tuli kohe meelde, et mul järgmine müstik välja otsitud - siin ta on.
Spiritist Kilk propageerib armastuses elamist
Võsu vaimse keskuse AMO juhti August Kilki peetakse pehmelt öeldes imelikuks ning tema tegemistele vaadatakse viltu. Kuid mees ise ei hooli sellest, sest on veendunud, et just spiritismis peitub siia ilma paradiisi loomise võti.
August Kilk on oma elu jooksul töötanud paljudes kohtades: ministeeriumis ja kommivabrikus, kultuurimajas ja turismifirmas ning mujalgi. Tasapisi on mees jõudnud arusaamiseni sellest, kuidas tuleb elada. Spiritismini ja esperantoni. Usuni jumalasse, vaimudesse ja armastusse.
Sellest kõigest räägitaksegi kord kuus MTÜ Võsu Vaimse Keskuse AMO liikmetega. Filosofeeritakse siinse ja teispoolse elu nähtuste üle ja õpitakse esperanto keelt.
Viimati kõneldi surma teemal. “Surm ei ole midagi muud kui füüsilise elukooli lõpuaktus. See on lihtsalt üks elu osa, mitte lõppfaas, vaid üleminek, millele järgneb tagasitulek sünni näol. Me oleme mitu korda siin maailmas elanud,” selgitab mees, kelle arvates pole eriti oluline, kes me eelmises elus olime ning kellena tagasi tuleme.
Ei viitsi mõelda
Kuigi vaimse keskuse uksed on avatud kõigile, käib sealsetel koosolekutel vaid viis inimest. August Kilk leiab, et põhjus, miks teised ei huvitu tema arust elu tähtsamatest teemadest, peitub inimeste teadvuse arengus.
“Mõttekaaslaste leidmine on raske, kõik oleme ju erinevad, meil on õigus privaatsusele ja omaette olemisele. Alguses mõtled, et inimest on võimalik muuta, viia teise mätta peale, aga paraku ei ole. Paljud lihtsalt ei taha teada saada, kes nad tegelikult on,” räägib mees ja lisab, et temal on kaasasündinud tung jõuda selguseni, kuidas tuleb elada.
“Juba väikese poisina vahtisin pilvi ja mõtlesin,” alustab Kilk juttu sellest, kuidas temast sai veendunud spiritist. “Mäletan, et siis, kui õppisin IV klassis, läksime nagu alati jõulude ajal kirikusse. Koju naasnud, otsustas üks sugulane meid üllatada, näidates enda võimet taldrikut keerutada ja vaime välja kutsuda. Üks tuligi ja mul on siiamaani meeles need küsimused, mida mina, kaheteistaastane poiss, temale esitasin.” August küsis, kes temast saab, kui ta suureks kasvab. “Elektriinsener,” vastas vaim. Ning tõepoolest, aastaid hiljem töötaski Kilk elektri alal - inspektorina.
Teine küsimus oli kommunismi kohta. “Olin nagu ka kõik minu tuttavad-sugulased kommunismi vastu, kuid nähtus iseenesest – kui üksteise abistamine ja kõikide heaolu – oli mulle meelt mööda. Ning ma küsisingi, millal heas mõttes kommunism tuleb.” Selle vastuse tõesus saab selgeks 45 aasta pärast, mil vaimu (või taldriku keerutaja) ütlusil pidavat täituma väikese Augusti unistus heast kommunismist Leedus.
Sellest päevast hakkas Augusti peas kummitama küsimus sellest, miks taldrik liikus. Püüdes poega tagasi õigele teele juhtida, andis ema, kes Kilgi sõnul oli väga usklik, talle lugeda vana testamenti. Kuid soovitud resultaati see ei andnud, sest poisi meelest oli pühas raamatus liiga palju kurjust ja tapmist, ning ta otsustas, et enam ta kristlikke raamatuid ei loe.
August hakkas otsima hoopiski inimesi ja raamatuid, mis annaksid vastuse küsimusele, milline jõud oli taldriku liikuma pannud.
Praegu Kilk juba teab, et tema sugulane oli mõnes mõttes meedium ning meedium olla on üpris ohtlik. “Nende hulgas on ka selliseid, kes on jäänud madalamate vaimude mõjusfääri. Ega see asi nii lihtne ei ole,” hoiatab Kilk tundmatu ja müstilise vaimu väljakutsumise eest.
Ka August ise proovis mõned aastad tagasi vaimu välja kutsuda, kuid asjatult. “Leidsin, et ei saanud seda pühendumist ja meile tuli meiega võrdne madal vaim. Tema käest ei olnud mul midagi küsida, seda enam, et polnud kindel, kas ta valetab või mitte,” meenutab ta ühtainsat taldriku keerutamise kogemust ja lisab, et see on spiritismi juures lihtsalt väike nüanss. “See ei selgita midagi ära. Vaimu väljakutsumine on rohkem hirmutav kui kosutav.”
Samm edasi
August Kilgi otsimised ei andnud aastaid mingit tulemust. Esimesi tõsiseid samme spiritismi suunas hakkas ta tegema 1966. aastal, mil põllumajandus-, põllumajandustehnika– ja metsaministeeriumis töötanud Kilk nägi töökaaslase laual imeilusat postkaarti, millele oli mehele tundmatus keeles kirjutatud paar rida. Kilgi küsimusele, mis keeles tekst on, vastas kolleeg, et esperanto keeles.
“Ta selgitas mulle, et see on rahvusvaheline neutraalne keel. Ma olen hinges kogu aeg kandnud kindlust, et selline keel on olemas, samuti nagu ka reinkarnatsioon ja spiritism. Sest mõelda vaid, kui meil oleks neutraalne keel, oleks maailmas kõik teistmoodi – kaoksid ära silmakirjalikkus, hirmutamisvahendid ...” mõtiskleb ta.
Saanud esperanto keele õpetaja nõusse, hakkas August Kilk suures ministeeriumis otsima neutraalse keele õpingutest huvitatud inimesi.
“Jooksin seal ringi, aga huvitaval kombel kedagi kursustele ei saanud. Mind pani imestama, miks teised pole huvitatud sellest, mis minule on nii mõistetav ja vajalik,” räägib Kilk, kes ikkagi sai rühma kokku - pedagoogilise instituudi üliõpilastest - ning esperanto keele õpingud algasid.
Hiljem korraldas mees üleliidulisi esperanto keele laagreid, kus tänulikud Leedust pärit osavõtjad kinkisid talle esperanto keele looja (Poola silmaarst L. L. Zamenhof, kes 1887. aastal avaldas esperanto keele alase raamatu “Unua Libro” (“Esimene raamat”) pseudonüümi Doktoro Esperanto (Doktor Lootja) all, ning see jäigi keele nimeks. - Toim.) portree, mis kaunistab Võsu vaimse keskuse seina.
Just tänu esperanto keelele leidis Kilk võimaluse lugeda spiritismist, sest soov saada rohkem teada inimesest – kust ta on tulnud ning mis ülesandega, kuidas tuleb elada ning kuhu ta elu lõpus läheb – ei jätnud teda rahule. “Ma sattusin kuidagi esperanto keeles lugema Allan Kardeci “Vaimude raamatut”. Sellest sai minu aabits, mis andis paljudele küsimustele vastuse, jättes samas mõned vastamata.”
Sellal kutsus üks sõber Kilgi Kalevi kommivabrikusse, ka sealne esperanto klubi vajas juhti. Kuid hoolimata Kilgi energiast ja entusiasmist jäi klubi tegevus paari aasta pärast soiku.
Kalevist võttis August end lahti ja läks dispetšeriks. Ka sellesse ametisse ei jäänud mees kauaks. “Mul oli vend siin Võsul metsavaht ja mulle siinne atmosfäär väga meeldis – ilus rahulik looduslähedane koht. Parasjagu oli kultuurimajas vaja kunstilist juhti, kandideerisin, osutusin valituks, vahetasin ära Tallinna-korteri ja tulin siia,” räägib August Kilk Võsule kolimisest ja lisab, et paralleelselt kohaliku kultuurielu edendamisega tegi ta giiditööd. “Sain väga palju reisida. Ainuüksi Peterburis olen lastega üle saja korra käinud.”
Võsul tekkis August Kilgil mõttekaaslane, kellega filosofeeriti reinkarnatsioonist ja vaimsusest, elust ja surmast.
“Üks päev hakkasime temaga tõsiselt rääkima sellest, et peab olema koht, peale kõrtside, kus inimesed saaksid vabalt vestelda sellest, mida nad tegelikult mõtlevad. Et ei oleks piiranguid mitte mingisuguses suunas – ei religioosseid ega muid. Et inimene võiks kõike, mida tema teadvus võimaldab, välja öelda.”
Ligi tosin aastaid tagasi leidsid mehed ruumi, kus unistus ellu viia, ning asutasid MTÜ Võsu Vaimne Keskus AMO. Uudne asi pakkus kohalikele elanikele huvi ning Kilk meenutab, et näiteks esperanto keele kursused olid algusaastatel üsna populaarsed.
August Kilgil on kaks tütart ning neidki on mees oma ideedega nakatada püüdnud. Vanem tütar polnud eriti huvitatud ning isa arvestas sellega. “Noorem õppis esperanto keele ära ja temaga on meil arusaamine paljudest asjadest ühesugune. Kuid vahepeal viis ema ta teisele liinile – hoopiski mormooniks. Käisin uurisin nende raamatuid ja ütlesin, et ole, kes sa oled, aga pea meeles, et sa ei tohi südametunnistuse vastu minna,” räägib August, kuid tundub, et tütre sektandiks saamise omaksvõtmine on olnud talle raske. “Sektid sobivad inimestele, kes oma mõistusega enam asju ei jaga ning seepärast vajavad ettekirjutusi või käske. Seal viiakse inimene järjest rohkem müsteeriumi ja okultismi sisse, energia hakkab mõjutama ja inimene ei suuda enam vabalt ja iseseisvalt mõelda, tal on kogu aeg hirm, sest peab kellegi ees vastutama,” arutleb ta sektide olemuse üle ja lisab, et tema arvates ei pea inimene mitte kellegi ees peale jumala vastutama. “Kui tead seda, siis ei tee lollusi.”
Elu mõte on armastus
August Kilk on päri sellega, et inimesed vaatavad tema tegevusele viltu. “Nad ei saa minu mõtetest aru, arvavad, et olen maruusklik. Kuid mul on ükspuha, mis arvamus kellelgi on, minu jaoks on kõik armastuse lapsed.”
Alates tema elu edasise käigu otsustanud päevast, mil pärast kirikus käimist sugulane taldrikut keerutas, ei osale August Kilk jumalateenistustel. “Seal ei osata inimesele lahti seletada tema olemust ja ülesandeid. Jeesus on mulle ikkagi armastuse tuletorn, sest oma eluga näitas ta teistele eeskuju, aga see vaht, mis kirik jumala ümber tekitab, mind ei köida,” seletab mees, kes näeb elu mõtet armastuses.
“Minu abikaasa ütles kord, et kuule, sa räägid palju armastusest, aga mis asi see armastus siis on. Ausalt öeldes ei osanud ma talle vastata. Suu oli lahti ja ... Mõtlesin kaua ja leidsin, et kõikides usundites on öeldud, et ära tee teisele seda, mida sa ei soovi, et sulle tehakse. Selles ju siis peabki armastus olema,” räägib mees ja näitab kaheks jagatud paberilehte, mille ühele poolele on kirjutatud niinimetatud armastuse mõtted, mis kellelegi haiget ei tee, luues seega paradiisi, ja teisele igapäevased mõtted.
“Hakkasin harjutama, et saada nendest madalatest mõtetest lahti, aga selgus, et sellest ei tule midagi välja – neid on liiga palju ja need kipuvad kiiresti tagasi tulema. Minu ainuke unistus on, et keegi tuleks sealt teispoolsusest ja õpetaks, kuidas me siin armastuses ja harmoonias elada saaksime.”
August Kilk
• Sündinud 16. augustil 1935.
• Töötanud elektriku, elektriinseneri, geoloogi, valvuri, giidi, kultuurijuhi ja Käsmu rahvamaja direktorina.
• 1908. aastal asutatud ülemaailmse esperantoliidu liige.
• Veendunud spiritist, asutas 1995. aastal MTÜ Võsu Vaimne Keskus AMO.
• Elumõte: Mi Kredas je Amo (ma usun armastusse – esperanto k).
Allikas:
http://www.virumaateataja.ee/011207/esil...042760.php
http://www.spiritism.ee/